| Autor |
Problem:/ |
zygzak
Użytkownik
Miejscowość: warszawa
Data rejestracji: 16.02.08 |
|
|
Mam takie pytanie, może dziwne. Jeżeli ok. o 10 onanizowałem się, a tak po 16ej robiłem hmm tzw palcówke swojej dziewczynie, czy jest mozliwość zeby jakies plemniki wytrzymały/przezyły te 6 godzin na moim ręku (palcach) mimo wielu czynności jakie robiłem w między czasie: ocieranie się o ubranie, o przedmioty i tak dalej (jak wiadomo przez tyle czasu wiele rzeczy się robi z rękoma) a takze miały kontakt z wodą (sam już nie jestem pewien..co stres robi z mozgiem)... ? Oczywiste jest ze kiedy robiłem dziewczynie dobrze, to na palcu (suchym) nie było zadnych widocznych śladów... Czy jest jakies ryzyko ciązy? Proszę o poważną odpowiedź. |
|
| Autor |
RE: Problem:/ |
zygzak
Użytkownik
|
|
Proszę odpowiedzcie mi...w internecie jest mnóstwo sprzecznych opinii... Wydaje mi się ze sperma wysycha dosyć szybko na powietrzu, i po godzinie zazwyczaj jest już zaschnięta. A na ręku to już bardzo trudno przez kilka godzin się utrzymać chyba? Przy otarciu, opieraniu się, używaniu przedmiotów... Help:/ |
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
Dzięki za informacje
Czyli właściwie mogę być spokojny??
I jeszcze jedno..po internecie chodzi tekst, podobno jakiegoś lekarza, ze plemniki poza organizmem mogą przeżyć 48 godzin a w 20 stopniach chyba koło 70h... O co mu chodzi, tzn ze jednak na powietrzu? Czy w warunkach laboratoryjnych? Czy w płynie? Bo z jednej strony sperma szybko wysycha na powietrzu czyli plemniki umierają, a z drugiej taki tekst:/
Ps super stronka, dzięki |
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
|
jeszcze dodam ze ta masturbacja rano odbywała sie przez majtki...czyli to jeszcze zmniejsza ilość potencjalnych plemników? I w ogóle czy one mogą przetrwac no właśnie na ręku przez kilka godzin? przy tylu czynnościach jakie się robi rękoma. Przepraszam, bo tak trochę mi głupio tak pocieszenia szukać ale mimo wszystko pytam to tu to tam...nie wiem czy mogę być spokojny a jak nie to jakie są szanse ze ciąży nie będzie? |
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
|
A taka jeszcze jedna wątpliwość, na innym forum ktoś mi zasugerował ze plemniki mogły przezyć np pod paznokciem albo pomiędzy palcami...i znowu się zestrachałem. Jest coś takiego możliwe i jak tak to jak bardzo?:/ |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 05.07.06 |
|
Drogi zygzaku,
plemniki nie przeżyją 6 godzin na dłoni ani za paznokciami, nie masz się czym martwić.
Pozdrawiam
Anka - edukatorka seksualna grupy Ponton
Od 24 sierpnia do 1 września nie odpowiadam na wiadomości prywatne.
Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny. |
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
Dzięki w takim razie już nie mam pytań
Uspokoiliście mnie i sporo się nauczyłem
Jeszcze raz dziękuję i powodzenia w waszej działalności! |
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
|
A jeszcze takie pytanko, jak ma się pot, np na moich rękach (pocą mi się często) do żywotności plemników? Stwarza im dobre warunki czy raczej nie? |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Wilgoć pochodząca od potu nie pomoże plemnikom przetrwać kilka godzin na Twoich dłoniach.
Pozdrawiam
Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny. |
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
No to tak, ja już jestem niemal zupełnie spokojny ale chciałbym wrócić do kwestii artykułu o którym wspominałem, tak więc podaje linka:
http://www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1765&alt=47
Chodzi o odpowiedź na pierwszy (zielony) problem, gdzie zawarta jest informacja o żywotności plemników poza organizmem (pod koniec wypowiedzi). Tak więc o jakie warunki chodzi temu seksuologowi? Temp 20 stopni to temp pokojowa więc jak to jest z tymi 70 godzinami? Już tylko ta wypowiedź zmywa mi sen z powiek, a czasem na różnych forach się ludzie na nią powłują... To już naprawdę ostatnie pytanie moje |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Drogi zygzaku,
W źródłach można znaleźć różne informacje na temat przeżywalności plemników. Nie wiem na podstawie jakiś źródeł ten seksuolog to napisał. Na podstawie mojej wiedzy ta odpowiedź jest błędna lub nieścisła. Ten seksuolog pisze, że plemnik jest w stanie przeżyć dłużej poza organizmem (70 godzin) niż w macicy, co samo w sobie jest nielogiczne. Być może seksuologowi chodzi o warunki laboratoryjne, odpowiednio stworzone do utrzymania plemnika, ale normalnie, gdy sperma zostanie na pościeli, dłoni itp to przez 70 godzin nie przeżyje w niej żaden plemnik, a nasienie zdąży już dawno wyschnąć.
W jajowodzie czy macicy kobiety plemniki są w stanie przeżyć 5 do nawet 7 dni.
Pozdrawiam
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
Dziękuję za odpowiedź, no właśnie ten artykuł mi mąci najbardziej ehh...
Ale skoro wytrysk był kilka godzin wcześniej, palce były suche, nie było na nich spermy podczas pettingu to chyba nie ma się co przejmować...
Jeszcze raz dziękuję |
|
| Autor |
Zuza01
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 27.02.08 |
|
|
Dzień dobry,cóz pisze w tym dziale bo jednak mam problem,pisalam wczesniej w dziale antykoncepcja o pigulce "PO" otoz mam taki problem typu iz dzis wyszedl mi wynik pozytywny.Wczesniej po 22h od stosunku wzielam pigulki micro..wg wskazan, po 9 dniach zrobilam badanie ,krwi test ciazowy i wszystko wskazywalo ze ciąży nie ma,2 dni przed spdziewanym okresem tez wyszedl negatywny wynik,dzis test powtorzylam(wiem duzo tych testow)bo wczoraj mialam dostac okres i wyszedł pozytywny.Z czego nie ukrywam sie nie cieszę wrecz sie zalamalam.Jak to mozliwe ze takie sprzeczne wyniki,i jak sie wogole to oblicza znaczy ciaze jestem w ktorym tygodniu? 12,02 mialam okres,a w 10 dniu po nim uprawialam sex, dzis jest 20 dzień po stosunku,mam nadzieje ze zbytnio nie namatwałam bo z tych nerwow az sie trzese.prosze o pomoc |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Droga Zuzo,
w związku z tym, że testy dawały sprzeczne wyniki radziłabym Ci pójść jeszcze raz do lekarza i zrobić badanie krwi, ono powinno dać jednoznaczny wynik. Testy robione za wcześnie dają czasami mylne wyniki, ale nie chcę o niczym przesądzać - trudno powiedzieć który wynik był mylny.
Pozdrawiam
|
| Autor |
Zuza01
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 27.02.08 |
|
|
ale ja robiłam badania krwi w 9/10 dniu moczu tak samo i wyniki miałam ujemne....potem chyba z 6 testow ciazowych, a dzis kolejny 2 dni po spodziewanym okresie i wyszedl pozytywny |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Naprawdę nie wiem co mogę Ci jeszcze poradzić oprócz wizyty u lekarza. Tylko ginekolog będzie w stanie odczytać wyniki badania krwi i dać Ci odpowiedź.
Pozdrawiam
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
|
Mam pytanko, czy białe grudki w śluzie pochwy zaobserwowane podczas pieszczot palcem mogą oznaczać ciąże? |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Drogi Zygzaku,
białe grudki w śluzie nie oznaczają ciąży. Jeśli konsystencja śluzu zmieniła się na przypominająca twaróg i dodatkowo dziewczyna odczuwa swędzenie okolic pochwy może to być grzybica.
Aby sprawdzić czy dziewczyna nie jest w ciąży konieczny jest test ciążowy.
Pozdrawiam
|
| Autor |
Paulina W
Administrator

Data rejestracji: 28.02.08 |
|
Zygzaku,
przed zadaniem pytania na forum warto zapoznać się z artykułami na naszej stronie. Polecam Ci szczególnie: http://www.ponton.org.pl/readarticle.php?article_id=49 oraz http://www.ponton.org.pl/readarticle.php?article_id=27, z których dowiesz się, że na podstawie wydzieliny z pochwy nie diagnozuje się ciąży.
Pozdrawiam,
Paulina
Paulina - edukatorka seksualna grupy Ponton
Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny.
Edytowane przez Paulina W dnia 19/03/2008 |
|
| Autor |
zygzak
Użytkownik
|
Przepraszam artykuły znałem, chciałem się jeszcze tylko upewnić zwłaszcza ze nie było żadnego specyficznego zapachu (który chyba powinien się pojawiać przy infekcji). Ot po prostu białe grudki.
Jeszcze raz przepraszam i dzięki za odpowiedź mimo wszystko |
|