Grupa Edukatorow Seksualnych "Ponton" - edukacja seksualna, porady
Strona Główna ][ Forum ][ Linki ][ Galeria ][ English ][ Rekomendacje ][ EdukatorzyWtorek, Wrzesień 07, 2010
O NAS
O NAS
CELE
WYDARZENIA
RAPORTY
WIEDZA
ARTYKUŁY
FAQ
SŁOWNIK
MULTIMEDIA
QUIZY
RECENZJE KSIĄŻEK
TELEFON ZAUFANIA
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
yaz
owulacja w 38/40 dni...
Krwawienie po stosunku
leki a bagaż
krwawienia
Najciekawsze Tematy
Pytanie(proszę o ... [104]
to może być ciąża? [81]
jestem w ciazy? !!!. [75]
Moge byc w ciazy?? [71]
Problem:/ [68]
Napisz do nas!
Nominacje
Gdzie jesteśmy?
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
Grupa Edukatorow Seksualnych "Ponton" - edukacja seksualna, porady | Ciąża i rodzicielstwo - poradnictwo | Ciąża
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Autor jestem w ciazy? !!!.
przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 23.03.09
Dodane dnia 23/03/2009
witam, trzy dni temu odbyłam sotsunek z moim chłopakiem, bez zabezpieczenia, wystrysk nie był w srodku lecz na zewnatrz, jednak jakas czesc spermy poleciala mi na posladek gdzie bylo blisko do pochwy, moja pochwa była mokra, lecz chyba z mojego sluzu, poniewaz sperma wystrzelila na jego brzuch (i jak juz mowilam wxczesniej posladek)
moj cykl trwa 30 dni (okolice 29,31) a kochalam sie 20.
prawdopodobnie owulacja powinna przebiegac okolo 17 dnia, zauwazylam ze 16 wydzielal sie zoltawy ciagnacy sie sluz co oznaczalo ze to cykl owulacyjny, lecz dzis i wcoraj znow pojawia sie malo przezroczystego sluzu. za 3/4 dni powinnam miec okres.
POmocy? jestescie w jakis sposob stwierdzic czy to ciaza czy nie?
moje objawy to zawroty glowy, gorace czoło, bieganie do toallety.
Mam wielka nerwice , to dla mnie bylby koniec moich marzen edukacji wszystkiego.. a mam 17 lat...
Pomocy1 smileysmiley
Autor RE: jestem w ciazy? !!!.
Ania K
Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 20.06.08
Dodane dnia 23/03/2009
przerazona,

stosunek przerywany nie jest metodą zapobiegania ciąży: nawet przed wytryskiem z członka mogły wydobyć się plemniki: w preejakulacie lub w kropelkującej tuż przed wytryskiem spermie.

Dni płodnych i niepłodnych nie oblicza się na podstawie kalendarza, więc należy przyjąć, że każdy niezabezpieczony stosunek może zakończyć się ciążą (nawet podczas miesiączki).

Z tego co piszesz, jest już za późno na zastosowanie antykoncpecji awaryjnej. Pozostaje wykonać test ciążowy, jeżeli miesiączka nie pojawi się w terminie.

Na przyszłość nigdy nie decyduj się na seks bez zabezpieczenia, jeżeli nie planujesz jeszcze zostać matką - korzystajcie chociaż z tanich i łatwo dostepnych, ale skutecznych prezerwatyw.

Pozdrawiam

Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny.
przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 23/03/2009
boje sie tego co napisałas, ja nie dam rady miec dziecka, ;(
nie moge ;( caly swiat sie zawali..
od 3 dni placze i jestem zdenerwowana.. tak bardzo tego zaluje ale nie wiem co moge zrobic...
chcialam powiedziec jeszcze ze dzien wczesniej tez sie kochalismy, lecz bez takich atrakcji..
przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 23/03/2009
mam dobra opinie w szkole, u kolezanek, dobrze sie ucze.. w rodzinie bez problemow. a rodzice bardzo konserwatywni,
po prostu blagam o to zeby nic nie bylo ;(
MartaK
Użytkownik

Data rejestracji: 20.02.09
Dodane dnia 23/03/2009
przerazona,

Rozumiem, że to dla Ciebie bardzo trudna sytuacja. Niestety, żaden z wolontariuszy nie może zapewnić Cię, że nie jesteś w ciąży.

Objawy, które wymieniasz nie muszą oznaczać ciąży. Być może złapałaś przeziębienie, którego objawy wzmacniane są przez to jak bardzo się boisz.
Myślę, że w związku z tym powinnaś jak najszybciej zrobić test.

Pozdrawiam i trzymam kciuki

MartaK - edukatorka seksualna grupy Ponton

Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny.
www.psychologseksuolog.pl
przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 23/03/2009
wszedzie szukam pomocy, nikt nie potrafi odpowiedziec na pytanie, kazdy wysmiewa i mowi ze dobrze mi tak,
chcialabym po prostu chociaz wiedziec czy to moze byc 90% czy 50% ze jestem w ciazy.. ;(
Paulina W
Administrator

Data rejestracji: 28.02.08
Dodane dnia 23/03/2009
przerazona,

nie panikuj, tylko zrób test ciążowy w dniu spodziewanej miesiączki. Nikt nie jest jasnowidzem, żeby Ci powiedzieć, czy możesz być w ciąży. W przyszłości nie ryzykujcie z chłopakiem, jeżeli nie chcecie jeszcze być rodzicami.

Pozdrawiam

Paulina - edukatorka seksualna grupy Ponton

przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 27/03/2009
dzisiaj druugi dzien spoznia sie okres, mam objawy nadchodzacej miesiaczki, kucie w brzuchu i nabrzmiale piersi, a okresu jak nie bylo tak nie ma... mozna zrobic test ciazawy popoludniu lub wieczorem? czy tylko rano? (5rano)
przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 27/03/2009
w dodatku moj brzuch jest strasznie nabrzmialy, duzy i itwardy
Ania K
Administrator

Dodane dnia 27/03/2009
przerazona,

zrób test rano, zaraz po przebudzeniu - wtedy wynik będzie wiarygodny.

Natomiast opisane objawy są typowe dla zbliżającej się miesiączki: obrzmiały brzuch, zatrzymanie wody w organizmie, nabrzmiałe piersi i skurcze w jamie brzusznej.

Pozdrawiam

przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 28/03/2009
dzisiaj mnie od rana brzuch bardzo boli, jak w pierwszy dzien miesiaczki, a wylkania sie tylko bialy sluz i przez chwile tylko troche pomaranczowo czewonego... ;(;(
przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 28/03/2009
a dopowiem jeszcze ze zazwyczaj moja miesiaczka trwa 7 dni i jest obfita
Ania K
Administrator

Dodane dnia 28/03/2009
przerazona,

nie panikuj: przecież tak właśnie zaczyna się miesiączka, najpierw lekkie plamienie, dopiero potem zaczyna się silniejsze krwawienie (zazwyczaj 2 i 3 dzień). Z tego zdenerwowania nawet zapomniałaś, jak wygląda okres i jak on przebiega dzień po dniu.

Pozdrawiam

kaja
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 25.08.08
Dodane dnia 30/03/2009
Czy dwa tygodnie po stosunku (w prezerwatywie, ale jakoś dziwnie się boję) mogą już występować objawy ciąży? Ból piersi, podwyższona temp- ok37 stopni, ból jajników? Czekam na okres, to 25 dzień cyklu ale ostatnie cykle trwały 14 i 21 dni także uznałam to za opóźnienie.
MartaK
Użytkownik

Data rejestracji: 20.02.09
Dodane dnia 30/03/2009
kaja,

Każdy stosunek wiąże się z mniejszym lub większym ryzykiem ciąży. Prezerwatywa właściwie używana zapewnia 98% skuteczności. Jak sama widzisz szansa, że jesteś w ciąży jest niewielka.

Objawy jakie opisujesz są bardziej typowe dla zbliżającego się okresu niż dla ciąży. Podstawowym (i u większości kobiet jedynym) objawem ciąży jest brak okresu, a w Twoim przypadku, gdy okres jest tak nieregularny, trudno mówić o tym, że się nawet spóźnia.

Według mnie nie masz powodów do obaw. Jeśli chcesz być jednak pewna szybciej i test Cię uspokoi, to 2 tygodnie po stosunku możesz już spokojnie wykonać wiarygodny test.

Pozdrawiam

MartaK - edukatorka seksualna grupy Ponton

www.psychologseksuolog.pl
przerazona
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 30/03/2009
chciałam podziękować wszystkim, tutaj za wsparcie w moim stresujacym oczekiwaniu, przede wszystkim ani k, ktora uspokoila mnie i wyjasnila wszystkie watpliwosci. mam juz 3 dni miesiaczki, i jestem prawie pewna ze w ciaze nie zaszlam. dziekuje, na prawde jesteście świetni!
Tigre_ck
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 02.04.09
Dodane dnia 02/04/2009
Jestem prawie pewna, że jestem. I nie wiem co dalej. Mam 17 lat moj chłopak 22. Moi rodzice niezbyt go lubią. Czy mogą zdecydować za mnie? Czy mogą nie pozwolić nam wychowac naszego dziecka razem?
Ania K
Administrator

Dodane dnia 02/04/2009
Tigre_ck,

jeżeli masz podejrzenia powinnaś koniecznie iść do ginekologa i sprawdzić, czy to faktycznie ciąża. Może nie potrzebnie martwisz się teraz.

Ponieważ jesteś niepełnoletnia, kwestię ewentualnej opieki nad dzieckiem w takim wypadku rozstrzyga sąd rodzinny. Natomiast nie jest możliwe pozbawienie rodzica (w tym wypadku Twojego chłopaka) praw rodzicielskich tylko i wyłącznie na wniosek Twoich rodziców - nie mogą mu zabronić kontaktów z dzieckiem. Poza tym, na ojcu (ponieważ jest pełnoletni) ciąży obowiązek łożenia na dziecko, tzn. pokrywania kosztów związanych z jego wychowaniem. Nie bez znaczenia jest też fakt, że jesteś już blisko osiągnięcia pełnoletności.

Pozdrawiam

Anka
Super Administrator

Data rejestracji: 05.07.06
Dodane dnia 02/04/2009
Dodam, że jeśli urodzisz dziecko mając już 18 lat, przysługiwała ci będzie pełnia władzy rodzicielskiej. Jeśli nie, sąd wyznaczy opiekuna dziecka, czyli np. twoich rodziców do momentu osiągnięcia przez ciebie pełnoletności.

Pozdrawiam

Anka - edukatorka seksualna grupy Ponton

Od 24 sierpnia do 1 września nie odpowiadam na wiadomości prywatne.

kaja
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 25.08.08
Dodane dnia 02/04/2009
Mieiączki wciąż nie mam, jest 28 dzień cyklu. Zrobiłam przed chwilą test (Bobo test). Jest na nim napisane, że można go wykonać o każdej porze. Wynik negatywny. Mogę być spokojna i pewna tego wyniku?
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Copyright © 2006
3397766 Unikalnych wizyt; System CMS Php Fusion